Du är här: HemCykelnCykeldelarElektronik

Elektronik

Hastighetsmätare

Hastighetsmätaren visar fort och hur långt du har cyklat. Mätarna visar också ofta medel- och toppfart.

I hastighetsmätaren finns också en sträckmätare, som ska nollställas innan turen. Dessutom finns en mätare för den totala vägsträckan, som även kallas också för odometer.

Det finns många olika modeller och fabrikat, där de billigaste kan kosta under hundra kronor och de dyraste flera tusen. De dyraste mätarna är ofta trådlösa och kanske har GPS.

Kadensmätare

Om du försöker lära dig att cykla med rätt kadens, kan du ha nytta av en kadensmätare. Du kan naturligtvis räkna ut själv vilken kadens du har, men med en mätare är det både enklare och bekvämare.

Pulsmätare

Vid pulsträning, behöver du en pulsklocka. Det finns många modeller och fabrikat. Allt från den enklaste som bara visar aktuell puls och medelpuls, till avancerade modeller där du i kan föra över uppmätt pulsdata efter cykelturen till en dator för vidare analys

De avancerade pulsklockorna är inte nödvändiga för en motionär. Om du är tekniskt intresserad, kan de dock vara en rolig "pryl".

Som motionär vill man oftast bara veta aktuell puls. Då vet du hur hårt du cyklar.

Observera att det finns en eftersläppning i pulsen. Det tar alltid några sekunder innan hjärtat reagerar på en ökad belastning. På samma sätt tar det en stund innan pulsen går ner, när belastningen minskar.

Normalt så använder pulsklockar en trådlös överföring från ett pulsband, som spänns runt bröstkorgen.

Den trådlösa överföringen har dock några nackdelar:

  • Den kan bli störd av elektriska fält
  • Den kan bli störd av andra pulsklockor
  • Pulsbandet kan bli förstört av svett, om det är otätt
Puls- och hastighetsmätare

Upp

GPS

GPS finns i både mobiltelefoner och i armband. Med gps kan du efteråt se vart du har cyklat, höjdprofil, sträckor och farter. Du kan också se kartor var du är, vilket kan vara bra om du cyklar på nya ställen.

Eftersom en gps mäter sträckor genom att ta mätpunkter med jämna tidsintervall, kommer de alltid visa lite för kort sträcka. Felet är dock ganska litet (mindre än 1%).

Beräkning av GPS-sträcka.

Upp

Kalorimätning

En del pulsklockar visar kaloriförbrukning. Du ska dock inte lita speciellt mycket på dessa beräkningar.

När stämmer pulsklockornas värden för energiförbrukning?

Upp

Trådlöst

Både hastighetsmätare och pulsklockor använder trådlös överföring från givarna.

En nackdel med sådan är att de lätt störs av elektroniska fält. Exempelvis om du cyklar bredvid en järnväg med elledningar, slutar ofta mätare och pulsklocka att fungera. De kan även bli störda av andra som i din närhet har en liknande trådlös överföring.

Därför är det säkrare med en ledning mellan mätare och givare. Nackdelen är sladdarna från mätare till givarna.

kadens- och hastighetgivare

Upp