Du är här: HemCykelnKöpa cykel

Köpa cykel

Vad ska du ha cykeln till? Enbart motionscykling på landsväg? För transport till jobbet? Hur är vägarna? Enbart asfalt?

En racercykel är bäst om du bara ska motionscykla på landsväg. Förutsatt att vägarna är asfalterade. På grusvägar passar inte en racercykel. Den är också opraktisk för annat än motionscykling.

Om du både vill träna och cykla till vardags, kan en hybridcykel, bästa valet. Den har både skärmar, pakethållare och belysning. En annan typ för sämre vägar, är cykelcrossen. Om du vill cykla i skogen, ska du ha en MTB.

Köp inte en dyr första cykel! Det är bättre att du köper en billig (begagnad eller ny) och provar en tid. Därefter vet du bättre vad du vill ha.

Alla cyklar från kända fabrikat är likvärdiga i samma prisklass. Det är mest en fråga om tycke och smak.

Köp av cykel på Cykelringen, Biltema eller bensinstationer är ett lotteri. Priset brukar vara lågt, men kvaliten är inte alltid den bästa. Räkna inte med att personalen har någon större kunskap om cyklar och cykling.

Upp

Storlek

Storleken på ramen är det viktigaste när du skaffar en cykel. På internet finns de webbplatser där du själv kan räkna ut rätt ramstorlek och annat.

Se vidare: Ställa in cykeln/Storlek

Det går dock inte att räkna ut hur din ideala cykel ska se ut! Det är inte säkert att två personer med exakt lika kroppsmått, har samma inställningar. Exempelvis om du jämför en tävlingscyklist med en motionär, skiljer sig inställningarna ganska mycket.

Varje person har därför sin egen optimala inställning!

Samtidigt är kroppen anpassningsbar, så även med en cykel som inte är helt optimal för dig, kan det ändå fungera någorlunda. Jag misstänker också att ju yngre du är, desto lättar anpassar sig kroppen till en icke helt optimala inställningar.

Om du inte har några kunskaper om cyklar och inte kan få hjälp av någon annan, köp din första cykel hos en lokal kunnig cykelhandlare. Om du köper på distans eller i en affär långt bort, kan det kortsiktigt bli något billigare, men dyrare i längden.

Se även Till dig som är på väg att köpa din första mtb. De generella råden gäller alla cykelköp.

Citat från ovanstående länk:
Nytt eller begagnat? Jag hävdar bestämt att det är NYTT i BUTIK som gäller om man skall köpa sin första mtb. Att köpa begagnat eller beställa billigt från utlandet kan locka med många sköna insparade slantar men risken är stor att man gör sig en rejäl otjänst i förlängningen. Den typen av inköp skall man vänta med tills man har skaffat sig erfarenhet och kunskap. När saker och ting börjar strula, och det kommer dom att göra, så är det värt ganska mycket att kunna rulla ned till sin lokala cykelhandlare och få hjälp med service och mekjobb. Dessa brukar oxå vara kostnadfria så länge cykeln är någorlunda ny. Ju mer man håller på desto mer lär man sig hur saker och ting fungerar och desto mindre behov har man av sin lokala butik/verkstad.

Upp

Köpa begagnat

Om du ska köpa en begagnad cykel tänk på följande:

 • Ramstorlek: Du måste veta hur stor ram du ska ha! Dessutom måste den vara helt felfri. Kontrollera noggrant ramens alla delar. De ska vara raka och släta, utan några "veck" eller sprickor. Speciellt kolfiberarman får absolut inte har något fel. Minsta lilla spricka kan göra att ramen spricker helt. Om du hittar något fel, köp inte!
 • Hjul: Lyft upp och snurra. Är de raka? De får "vingla" max 1 mm. Håll ett finger mot fälgkanten när du snurrar runt hjulet. Är alla ekrar hela?
 • Däck: Vilken typ av däck har den? Köp inte tubdäck!. Är däcken slitna? Nya däck kostar flera hundra per styck.
 • Vajrar: Kontrollera hur de ser ut vid höljet och vid fästpunkter.
 • Bromsar: Är klossarna slitna?
 • Allmänt skick: Om kedjan och växlar är smutsiga, är cykeln dåligt sköt. Byte av kedja och kedjehjul och kedjekransar kan bli dyrt (>1000:-)!
 • Pris: Lägg inte ut för mycket pengar din första cykel. När du har cyklat en säsong eller två, vet du bättre vad du vill ha.

Upp

Köpa på distans

Innan du köper på distans, tänk på att:

 • Om du inte tidigare haft racercykel, om du inte vet hur man gör justeringar eller enklare reparationer, inte har lämpliga verktyg eller kan få hjälp av någon, tar du en ganska stor risk, om du köper på distans.
 • Du får en betydligt sämre sämre service och support, om du köper på distans. Visserligen har du ofta möjligheten att byta ut delar, men du får göra arbetet själv.
 • Om du köper en ny cykel hos en lokal handlare, kanske du till och med får gratis årskontroll så länge du äger cykeln.
 • Det kan vara svårt att veta vilka mått cykeln ska ha, om du inte har haft en liknande cykel förut. Uträkningar på internet ger bara ungefärliga värden. Det värden som är optimala för dig kan skilja sig flera centimeter från de beräknade.
 • Om du behöver skicka tillbaka cykeln, är inte det billigt. Räkna med flera hundra kronor enkelväg.
 • Om något behöver justeras, måste du göra det själv, få hjälp av någon annan eller skicka tillbaka cykeln för service.
 • Om du behöver skicka iväg cykeln, är den borta i dagar och kanske veckor.
 • På en ny felfri cykel behövs alltid göras efterjusteringar och kontroller.
 • Även om en internetbutik ger möjlighet till utbyte av delar, så måste du veta hur man gör. Om du är tekniskt intresserad är inte det så svårt att lära sig. Det finns mycket information på nätet och det finns cykelreprationsböcker.

Upp