Du är här: HemCykelnStälla in

Växlar

Växlar med steglösa lägen var mycket vanliga på 1980-talet. Dessa har växelreglagen på ramen. Vid växling är man tvungen att släppa styret med ena handen. Oftast finns bara 10-12 växlar

Växlar med fast lägen lanserades av Shimano 1984. Under 1990- och 2000-talet har dessa blivit den mest använda typen.

Växelreglagen sitter på styret, integrerade med bromshandtagen. Det gör att man kan växla utan att släppa greppet om styret. Det är en stor fördel, jämfört med de äldre växelreglagen. Ofta har man nu 18-20 växlar eller mer

Fabrikat. I Sverige används på racercyklar mest växlar av fabrikaten Shimano (japanskt), Campagnolo (italienskt) och SRAM (amerikanskt). Vilket man föredrar är mest en smaksak. Kvalité och pris är jämförbara, men ju dyrare, desto bättre kvalité.

Prisklasser. De dyraste växlarna är gjorda för tävlingscyklister som cyklar tusentals mil om året. För den vanliga motionären är de billigare varianterna fullt tillräckliga.

Upp

Ordförklaringar

 • Kugg. En teknisk mer korrekt benämning är "tand" och "tänder"
 • Kedjehjul. Ett främre kugghjul
 • Kedjekrans. Ett bakre kugghjul
 • Kasset. Flera kedjekransar ihopmonterade till en enhet
 • Utväxling. Förhållandet mellan antalet kugg fram och bak

Upp

Justering av växlar

Se följande:

Upp

Vilken utväxling behövs?

Beroende hårt du vill cykla och hur terrängen ser ut, behöver du olika utväxlingar för att kunna trampa med en jämn trampfrekvens ( kadens).

Ofta har racercyklar, som motionärer använder, en alldeles för hög utväxling. Vilket gör att de högsta växlarna nästan aldrig används. För en tävlingscyklist passar de däremot bättre.

Som motionscyklist, behöver du växlar med utväxling från ca 600 cm till drygt 700 cm (se beräkning nedan), för att kunna hålla hygglig fart på slät mark.

Du behöver också låga växlar för att klara backar. Med en utväxling på 300 cm eller lägre klarar du ganska branta backar. Hur låga växlar du behöver, beror naturligtvis hur branta backarna är och hur stark du är.

Om har en MTB eller ska åka på långfärd med tung packning, kan du behöva längre växlar.

För att ändra utväxlingarna kan man byta kedjehjul (fram) eller kedjekrans (bak).

Kedjekransarna är ihopsatta till en enhet (kasset). För att byta en kedjekrans, måste du normalt byta hela kassetten och till det behöver du specialverktyg. Om du inte tänker byta så ofta, är det kanske enklast och billigast, att lämna in cykeln till en verkstad.

Upp

Beräkningsprogram

Om du vet antalet kugg på fram- och bakväxlar och däckomkretsen, kan du beräkna utväxlingar och farter.

Upp

Utväxling

Med utväxling menas förhållandet mellan antalet kugg fram och bak.

När du använder största kedjehjulet fram och en liten kedjekrans bak, är utväxlingen hög och du kan hålla hög fart. Förutsatt att du orkar trampa med den utväxlingen.

Om du använder minsta kedjehjulet fram och en stor kedjekrans bak, är utväxlingen och farten låg. Du får dock mycket kraft och orkar cykla uppför backar och i motvind.

Upp

Beräkning av utväxling

Utväxlingen talar om förhållandet mellan antalet kugg fram och bak. Det kan dock vara svårt att jämföra olika utväxlingar. Exempelvis är utväxlingen 39/14, lika stor som 53/19.

Bättre är att ta hänsyn till hjulstorleken och säga hur långt cykeln rullar på varje pedalvarv.

Utväxling beräknat på hjuldiameter

Kugg_fram/Kugg_bak x däckdiameter(cm) x 3.14 
     

Utväxling beräknat på däckomkrets

Ett däcks ytterdiameter kan vara olika, beroende på vilket däck används. För att få ett noggrannare värde på utväxlingen, är det bättre att använda däckets omkrets.

Utväxling beräknat på däckets omkrets:

Kugg_fram/Kugg_bak x däckomkrets (cm) 
     

Upp

Mätning av däckomkrets

 • Lägga ett måttband på marken/golvet vid en vägg
 • Pumpa däcken till det tryck du brukar ha
 • Ställ cykeln vid måttbandet
 • Se till att ventilen är precis där måttbandet börjar
 • Sätt dig på cykel och håll dig mot väggen
 • Rulla framåt och titta på ventilen
 • När hjulet har rullat exakt ett varv, läs av sträckan på måttbandet

Upp

Exempel:
Hjulomkrets: 219 cm
Kugg fram: 50/34
Kugg bak: 12/13/14/15/16/17/19/21/23/25

Ger följande utväxlingar i cm:

Bak/Fram 34 50
12 621 913
13 573 842
14 532 782
15 496 739
16 465 684
17 438 644
19 392 576
21 355 521
23 324 476
25 298 438

Upp

Fart jämfört med utväxling

Vilka farter blir det med en viss utväxling?

Det beror på trampfrekvens ( kadens).

Beräkning av fart för en viss utväxling

 • Beräkna utväxlingen
 • Utväxling x kadens ger farten

Exempel

 Utväxling = 500 cm = 5 m 
      

Kadens = 90 (varv/min) 5 m x 90 = 450 m/min 450 x 60 min = 27000 m/tim = 27 km/tim

Vevarmslängd

När du jämför utväxlingar, måste du även ha hänsyn till hur långa vevarmarna är. Ju längre, desto lättare går det att trampa.

Exempelvis om en MTB har utväxlingen 46/16 och en racer har 53/19, är de lika tunga att trampa endast om de har lika långa vevarmar. Om MTB:n har 175 mm långa vevarmar och racern 170 mm, blir utväxlingen i praktiken 3 % lägre för MTB:n! (Om du räknar på det här exemplet, måste du ta hänsyn till hjuldiametrar).

Upp

Kompaktväxlar

Det finns en typ av kedjehjul som kallas för "Compact". Dessa består av två hjul som båda har ett mindre antal kugg än normalt. Därför passar dessa bra för motionärer som inte har behov av höga utväxlingar. En vanlig kombination är 50 och 34 kugg.

Nackdelen med "Compact" är den relativt stora skillnaden mellan det stora och lilla kedjehjulet. Det gör att man måste växla fler steg bak, varje gång man växlar fram. Dessutom hamnar man i skarven mellan stora och lilla kedjehjulet, med en "normal" kassett bak och vid 90 i kadens. Det gör att vid de farter motionärer ofta har, dvs. 26-28 km/h, så får man ofta växla mellan stora och lilla kedjehjulet.

För att minska detta problem byta det stor hjulet mot ett något mindre. Exempelvis att gå från 50 kugg till 48 eller 46.

Upp