Du är här: HemCyklingInomhus

Inomhuscykling

Spinning

Spinning är cykling inomhus, i grupp till musik. Valet av musik är viktigt och med den styr spinningledaren trampfrekvensen.

Spinningcykeln är stabilare än en vanlig motionscykel och trampmotståndet går att ändra steglöst.

spinningcykel

Nybörjare cyklar ofta för hårt i början av passet och har sedan problem att slutföra passet. Om du är nybörjare, starta med ett lätt motstånd och om du orkar, öka motståndet mot slutet av passet.

En fördel med att cykla i grupp är att du blir pushad av ledaren till att cykla hårdare, än om du hade cyklat själv. Eftersom passen är cirka 40-50 minuter långa, är spinning i första hand en träning av kondition och styrka. För träning av uthållighet är passen för korta.

Spinning passar inte alla. En del tycker att det är för hetsigt eller för långtråkigt.

Om du vill fortsätta med cyklingen under vinterhalvåret, är dock spinning ett utmärkt alternativ.

Upp

Trainer

En trainer är en ställning på vilket du sätter fast din vanliga cykel. Bakhjulet ligger an mot ett hjul som du steglöst kan bromsa och därmed ställa in hur tungt det ska gå.

trainer

Problemet med en trainer är att det kan bli tråkigt. Det finns dock trainers som du ansluter till en dator och bildskärm. Jag känner folk som tycker det är ett mycket bra komplement till utomhuscykling, när vädret är dåligt eller kallt.

För att få kylning kan du ställa upp bordsfläkt framför och kanske behöver du öppna ett fönster.

Du kommer också att svettas mycket och du behöver därför skydda cykeln och golvet.

Trainern sliter också mycket på bakhjulet. Använd billiga däck.

Trainern skapar ett brummande ljud, som kan fortplanta sig i huset och kan störa andra. Även om du ställer cykeln på en dämpande matta, kan det bli problem. Olika trainers låter olika mycket. Försök därför att prova hur det låter, innan du skaffar en.

Det finns också en mera avancerad typ av trainer, som du ansluter till en dator.

trainer

På datorn visas vägen där du åker, med backar, andra cyklister etc. Datorn ställer in rätt belastning på trainern, beroende på visad terräng. När det är uppförsbacke så går det tungt och i nerförsbacke går det lätt. Du kan också tävla mot andra cyklister. Kanske kan en sådan trainer vara mer rolig än en vanlig trainer. Exempelvis företaget Tacx säljer sådan här med priser som börjar på ett antal tusen, till avancerade modeller med pris över 10000:-.

Upp

Roller

En roller är en ställning med rullar (en fram och två bak) ca 50 cm breda, på vilket du ställer din vanliga cykel. Sedan cyklar du som vanligt.

roller

Det gäller att cykla rakt, så att du inte kör av rullarna. Fördelen med en roller jämfört med en trainer, är att du även tränar balans. Jag tror också att problemen med ljud som fortplantar sig, kan vara mindre. På roller kan man dock inte ställa in, vad jag vet, motståndet.

Upp