Du är här: HemKlädsel

Kläder och skor

För cykling behövs kläder som:

 • Inte suger åt sig svett.
 • Torkar snabbt efter regn.
 • Är varma när det är kallt.
 • Är svala när det är varmt.
 • Är slitstarka.
 • Tål många tvättar.
 • Inte fladdrar i fartvinden.

Det är inte nödvändigt med speciella cykelkläder, men cyklingen blir mer behaglig då.

Upp

Vad behövs?

Vi är olika och fryser olika mycket. Du måste själv prova ut, vad som passar vid olika väderlek.

I början av cykelturen, får det gärna kännas lite kallt. Då är klädseln oftast lagom, när du börjar bli varmt.

Du behöver alltid hjälm, handskar och helst cykelskor.

Sommar. När temperaturen är över +20, räcker det med korta cykelbyxor och kort cykeltröja. Vid kallare väder kan du behöva byxor med långa ben och lång tröja.

Höst och vår. Du behöver kläder som skyddar mot vind och köld. Du behöver långa byxor, tröja med lång ärm eller jacka, långa handskar och skoöverdrag. Kanske behöver du ha dubbla tröjor och dubbla byxor. Om temperaturen är under +10 är det bra med kläder som är vindtäta. Du behöver också en tunn mössa som får plats under hjälmen och som skyddar öronen.

Armar och ben. Skydda knän och handleder, när det är kallt. Skaffa knäskydd om du är speciellt känslig. Dra ner ärmarna över handlederna så att de inte kyls ner. Lösa ben- och armvärmare är praktiska och kan tas av och på under turen.

Flera lager. Vid kallt väder, klä dig efter flerlagersprincipen. Fler tunna lager är bättre, än ett tjockt lager.

Regn. Du behöver inte ha speciella regnkläder. Det går oftast bra med det du redan har.

Ventilation. Använd kläder som andas. Annars blir du blöt av svett och börjar frysa. Detta är ett problem när du har regnkläder eller kläder med vattentät front.

Exempel på klädsel

Upp

Storlekar

Cykelkläder är ofta små i storlekarna. Prova därför kläderna innan köp.

Sittställningen på cykeln gör att du behöver kläder med extra långa ärmar och ben. Även ryggdelen bör vara lång. Annars kommer det att bli en glipa vid vaderna, handlederna eller ryggslutet.

Jag rekommenderar att du använder byxor med hängslen. Det gör att du minskar risken för glipa i ryggen.

Upp

Priser

Cykelkläder är oftast ganska dyra. Hos en cykelförsäljare kan ett par korta cykelbyxor kosta från 500:- och uppåt.

Det finns dock billigare alternativ:

 • Cykelaffärerna brukar sälja kläder på REA. Ofta i slutet av cykelsäsongen.
 • Biltema har cykelkläder till bra priser. De säljer även cyklar och cykeltillbehör.
 • Lidl brukar på våren har försäljning av cykelkläder till bra priser.

Även om cykelkläder är dyra, så är de ofta prisvärda. Du kommer att använda dem mycket och behöver tvätta dem ofta. Om du har råd, satsa på kvalitet. I längden tjänar du på det.

Upp

Cykelbyxor

Det första du bör skaffa, är cykelbyxor med korta ben. De ska vara stoppning i baken och grenen. Byxorna finns med eller utan hängslen. Byxor med hängslen är bäst, då de inte hasar ner.

Prova gärna byxorna innan köp. Olika modeller har olika passform. Se upp så att byxorna inte skär in i grenen, vilket kan ge skavsår.

Riktiga cykelbyxor har en stoppning utan några kännbara sömmar. I andra byxor finns det alltid sömmar som kan ge skavsår. Ha därför inget under cykelbyxorna, för då gör de inte så mycket nytta.

Om du ska cykla långt (i flera timmar) kan det vara bra att smörja grenen med någon typ av hudsalva, för att ytterligare minska risken för skavsår.

Håll cykelbyxorna rena och tvätta dem efter varje användning. Annars finns risk för infektioner.

Om du ska cykla när det är kallare, behöver du byxor med långa ben. De måste ha smala ben, annars finns det risk för att de trasslar in sig i kedjan.

Det finns långbyxor som har vindtät fronten. Sådana är bra om det är blåsigt och vid temperaturer under cirka +10.

De finns också byxor med vattentät front, men det är stor risk att du blir svettig med sådana.

Oftast har man vanliga korta cykelbyxor under de långa byxorna. De långa behöver därför inte ha någon stoppningen.

Varför stoppning i byxorna?

Ja, varför kan man inte lika bra ha stoppningen på sadeln och ha byxor utan stoppning?

Det är en bra fråga, och det finns nog inget korrekt svar för alla. Det finns cyklister som cyklat utan stoppade byxor och inte haft några besvär, men då spelar det säkert roll vilken typ av sadel dessa haft.

Ett alternativ är att du provar med vanliga träningsbyxor, och letar efter en sadel som fungerar för dig. Det kan dock bli ganska kostamt, om/innan du hittar en kombination som passar dig.

Å andra sidan, så kan många ha besvärligt att hitta en kombination av stoppade byxor och en sadel som passar.

Om du är nybörjare tänk på oavsett vad du väljer, kommer det ofast/alltid vara besvärligt i början. Det kan ta flera veckor innan man vänjer sig. Om besvären inte försvinner har man fel sadel elller fel byxor.

Se även följande diskussionen: Why not put the bike shorts padding on the seat?

Upp

Cykeltröjor

Riktiga cykeltröjor har följande fördelar:

 • De har fickor bak på ryggen, i vilket du kan stoppa plånbok, mobil, mat, flaskor etc.
 • De är "slimmade", vilket gör att de inte fladdrar i fartvinden.
 • De är gjorda av material som torkar fort och värmer.

Du kan i nödfall använda en T-tröja, men de fungerar inte bra vid motionscykling. De drar åt sig fukt, är fladdriga och har inga fickor.

Upp

Vind- och vattentätt

Under vår och höst, när temperaturen är bara några pulsgrader kan det vara svårt att veta hur du ska klä dig.

Vid dessa temperaturer rekommenderar jag kläder som är vindtäta. Det finns tröjor, jackor och långbyxor som är helt vindtäta eller enbart på fronten.

Skillnaden mellan vindtäta och vattentäta kläder, är att de senare inte släpper igenom någon luft alls. Det gör att du lätt blir svettig.

Om du har en vindtät jacka, en långärmad cykeltröja under och långbyxor med vindtät front, så klarar du dig ner till några få plusgrader. Dessutom behöver du skoöverdrag, vinterhandskar och mössa.

Det finns vindjackor som har löstagbara ärmar, vilket gör att de även kan användas som en vindväst vid lite högre temperaturer.

Upp

Cykelskor

När du ska köpa cykelskor, gör det helst i affär där du kan prova. Det är viktigt att skorna sitter bekvämt och har rätt storlek. (Se nedan Domningar i fötterna).

Om du köper via nätet eller postorder, se till att du har möjlighet att kunna skicka tillbaka.

Tänk på att skostorlekar ofta är små i förhållande till andra skor. Vilket gör att det ännu svårare att köpa skor, utan att prova dem först.

Förutom rätt storlek, är det mycket viktig att skosulan är hård. Det ska inte gå att böja sulan med handkraft. Det finns exempelvis spinningskor som är för mjuka.

Mjuka sulor har fördelar, som att de är bekväma att gå i. De kan dock orsaka problem med värk och domningar i fötterna vid långvarig cykling.

Fördelen med en hård sula är kraften fördelas över en större del av sulan, vilket gör att drampa/kloss trycker mindre på en mindre del av foten. Nackdelen är att det är obekvämt gå med sådana skor. I praktiken är ofta detta inte något större problem, då man oftast inte går några längre sträckor med sådan. Bättre är i så fall ha med andra skor att byta med.

För att kunna trampa effektivt, bör du användarundtramp, och för det behöver du cykelskor med klossar.

Även om du inte använder klossar och har vanliga släta trampor, kan det vara en fördel att använda cykelskor utan klossar, speciellt vid långvarig cykling.

Typer av cykelskor

Det finns två typer av skor:

Det finns även adaptrar som gör att MTB-klossar kan sättas fast på landsvägsskor.

Typ av spänne

Cykelskor finns med vanlig snörning, remmar med kardborrestängning eller snabbspännen.

Vanliga snören fungerar ganska bra, förutsatt att du knyter dubbelknutar så att de inte går upp. Se till att snörena inte trasslar in sig i vevarmarna eller tramporna. En nackdel är att om du behöver justera trycket, så måste du knyta om.

Kardborrestängning är enkel att ställa in så att skon sitter "lagom" hårt. De är också enkla att justera ifall du behöver göra det under cyklingen.

Snabbspännen är också enkla att ställa in och justera. Se till att skon har minst tre remmar så att trycket fördelas jämnt över hela foten.

Skoöverdrag

För att skydda fötterna mot väta och kyla finns det skoöverdrag. De brukar vara tillverkade av något nylon-, plast- eller gummimaterial.

Överdragen ska sitta ganska "tight". Se dock upp med storlekarna. De brukar vara små i förhållande till skostorlekarna. Om det finns möjlighet, prova innan köp eller köp ett nummer för stora.

En nackdel med vissa överdrag är att de håller dåligt. Eftersom överdraget går under sulan är det lätt att det blir hål i dem när du går. Även dragkedjorna kan vara av dålig kvalité.

Upp

Domningar i fötterna

Om du får värk i fötterna eller att foten/tårna domnar bort, kan det bero på att:

 • Skorna är för små. Storleken måste var rätt. Inte bara på längden, utan även på bredden. Speciellt italienska cykelskor kan vara smala. Du ska kunna vifta med tårna utan att de tar i längst fram.
 • Skorna är för stora, så att foten glider i skon.
 • Strumporna är för tjocka. Använd tunna cykelstrumpor.
 • Klossen inte är rätt inställd. "Knölen" vid stortån ska vara över trampaxeln.
 • Fötterna blir nedkylda. Om temperaturen är under +15, använd skoöverdrag.
 • Skosulan är för mjuk, vilket gör klossen att trycker på foten. Om du har riktiga cykelskor, ska det inte vara ett problem. Vissa spinningskor kan vara för mjuka.

Ett annat tips kan vara att du skaffar inläggssulor, anpassade efter dina fötter. En del cykelaffärer säljer sådana, där de först gör en avgjutning av dina fötter. I dagsläget känner jag till att Cykelcity utför sådant.

Upp

Handskar

Du bör alltid ha på dig cykelhandskar. De finns både med korta fingrar för varmt väder och med långa fingrar för kallare väder.

Cykelhandskarna har en stoppning i handflatan för att minska risken att få stumma fingrar eller händerna. För att minska problemet med "insomning" av händer, byt ofta grepp.

Om du ramlar omkull, skyddar handskarna också händerna mot skrubbsår.

Upp

Regnkläder

Jag känner inte till några regnkläder som garanterat håller dig torr vid regn. Antingen läcker det in regnvatten eller så blir du blött av svett. Det bara att välja på vilket sätt du vill bli våt smile!

Även om du köper dyra regnkläder, som GoreTex, så är det inte säkert att de fungerar bra för cykling. Enligt reklamen ska de "andas", men det brukar inte vara tillräckligt för cykling.

Om du har regnbyxor med "fladdriga" ben, kom ihåg att spänna en rem runt höger byxbenet, så att den inte fastnar i kedjan.

Det finns också tunna regnjackor, som hopvikta får plats i en bakficka. En sådan jacka är bra att ha med, i fall det finns risk för regnskurar.

Upp

Vinterklädsel

Största problemet med kallt väder är att du blir både svettig och nedkyld, men på olika delar av kroppen.

Det viktigaste är att ha en vindtät front på byxor, bröst och armar. Delar av klädseln som inte är vindtäta, måste andas för att motverka svettning. Du behöver också skoöverdrag, mössa som ryms under hjälmen och vinterhandskar. Även halsen kan behöva skyddas, med en halsduk eller lös krage.

Om det är mycket kallt behöver du skydda ansiktet. Exempelvis med en "rånarluva".

Klä dig i flera lager. Du kan ta av något plagg, om det blir för varmt.

Det kan vara värdefullt med ett par torra tröjor i väskan. Då man blir svettig och våt blir man också snabbt nedkyld om man tvingas stanna.

En chockfilt kan också vara bra att ha i väskan. Den väger knappt ett hekto, är vindtät och värmereflekterande.

När det kallt, ta hänsyn till vindfaktorn. Ju mer de blåser, desto kallare känns det.

Övrigt

Lägg mobilen i ett gammalt glasögonfodral. Det kan rädda din telefon om du vurpar.

Utrustningsnivån ska naturligtvis vara rimlig i förhållande till sträckan man skall cykla/pendla.

Köp kvalitetskläder! Du kommer att behöva tvätta dem ofta och vilket sliter på kläderna.

Upp

Exempel på klädsel

Nedanstående tabell visar hur jag brukar klä mig vid olika temperaturer.

Temperatur Klädsel
>20 Korta byxor och kortärmad tröja. Korta handskar
17-20 Tröja med lång ärm. Halvlånga byxor. Korta handskar
15-17 Tröja med lång ärm. Långa byxor eller korta byxor med lösa ben. Långa handskar
12-15 Dubbla tröjor. Eventuellt en kort tröja + armvärmare och en tröja med lång ärm. Långa byxor. Långa handskar
9-12 En lång tröja. En vindjacka. Långbyxor med stoppning och vindskydd. Mössa. Långa handskar. Skoöverdrag
< 9 Som ovan men även vinterhandskar

Upp