Du är här: HemÖvningar > TI-metoden

TI-metoden

Demonstration av TI-simning: Total Immersion Freestyle Swimming Demonstration

Se även följande filmer:
Luísa showing Total Immersion style underwater
Luísa showing Total Immersion style above water
Total Immersion Swimming Freestyle Demo by Shinji Takeuchi

TI

TI är en förkotrning av "Total Immersion" (total fördjupning i) och är ett varumärke ägt av den amerikanska simtränaren Terry Laughlin. Förutom en filosofi hur man ska simma effektivt och avslappnat, finns framtaget simlektioner som lär ut crawl-, bröst-, rygg- och fjärilsim.

Simlektionerna är från nybörjarnivå till avancerad motionsnivå och är anpassade för självstudier. Det gör att i stort sett alla motionssimmare kan ha nytta av dessa. TI-simning lärs också ut vid s.k. "workshops", helgkurser.

I Sverige har fortfarande TI inte fått någon större spridning, men det pågår arbete för att få fram en svensk TI-tränare. Information om TI i Sverige finns på facebook: TI swimming, Sweden

Det finns också ett livaktigt och hjälpsamt Internet-forum på engelska där man kan få svar på sina frågor. En nackdel kan vara språket, men alla lektionerna finns på DVD, vilket underlättar förståelsen.

Se även information om TI-metoden.

Upp

Målet med TI

  • Målet är i första hand att hjälpa medelmåttiga simmare att upptäcka den egna förmågan att kunna simma bättre. Målet är inte att undervisa avancerade simmare eller elitsimmare.
  • För att uppnå detta, tittar man på hur elitsimmare gör. Från detta lär ut sådant som medelmåttiga simmare kan ha nytta av.
  • Man lär ut generella principer för effektiv simning. Inte vissa elitsimmares "felaktiga" simteknik, som de klarar av tack vare att de har en begåvning för simning.
  • TI vänder sig i första hand till de som vill kunna simma längre sträckor och ändå känna sig i god form när det är klara.
  • Tonvikten är mera på ekonomi och uthållighet, och inte hög fart. Om du siktar på bli snabb på 50 eller 100 meter, har du troligtvis inte så mycket nytta av TI!

En effektiv simmare har alltid ett bra vattenläge (balans, simmar horisontellt) och en bra kroppshållning (är strömlinjeformad). I TI är träning av dessa egenskaper central.

Upp

Skaffa materiel

TI-lektionerna finns både i bokform och på DVD:er.

Du kan köpa böcker och DVD:er från TI-simning.

Skaffa i första hand DVD:er, då "en bild säger mer än tusen ord". I böckerna finns förutom beskrivning av övningarna, även ytterligare information om TI-metoden mm. I dagsläget börjar dock dessa bli något gamla, och speglar inte riktigt den teknik som lärs ut på DVD.

För några hundralappar får du bra instruktioner om hur du själv kan lära dig effektiv simning. Jag själv tycker det är en mycket billig investering!

Om du köper böcker eller DVD:er, se till att köpa den senaste upplagan! Böcker och DVD:er har getts ut i flera upplagor och instruktionerna har ändrats med tiden. Om du köper via ovanstående länkar, får du alltid de senaste upplagorna, men det finns även TI-webbutiker i andra länder där äldre upplagor säljs.

Upp

Kritik av TI

Många tycker att TI-metoden är utmärkt för att själv lära sig crawl. (Jag personligen rekommenderar den till alla nybörjare). Tyvärr kan man också misstolka instruktionerna och utveckla en dålig simteknik. Risken för det är naturligtvis större om man är sin egen tränare.

En av orsakerna till en dålig simteknik, beror på den stora viktig TI lägger på att simma med ett lågt SPL. Det kan leda till att man till varje pris försöker sänka sitt SPL, genom att glida i varje simtag. Man får då en död punkt i simningen, då ingen av armarna driver på. Det gör att farten minskar och vid nästa simtag går det åt onödigt mycket kraft för att få upp farten igen. Det här leder till att farten varierar och snittfarten sjunker.

Se även: The overglider

Olika sätta att lära sig

Simning enligt TI-metoden lärs ut genom att göra olika övningar (drills) i en bestämd ordning.

En del tycker att den metoden är alldeles för långsam. De vill träna "riktig" simning på en gång. Ett sätt att göra det är att se hur en elitsimmare gör, och sedan försöka efterlikna detta. För ett bra resultat krävs naturligtvis bra förebilder. Exempelvis DVD:en Easy Freestyle. Den här metoden har starka beröringar med NLP.

Upp